Razowe gnocchi i szybkie eskalopki z kurczaka z cytrynowym sosikiem

Przyszła do mnie nie wiem skąd ochota na kopytka (tutaj gnocchi) i kurczaka. Niepozorne ale aromatyczne i smaczne. Pomysł zaczerpnęłam z "Kuchni" Nigelli. Gnocchi zrobiłam wg własnego przepisu. Z mąki razowej, lekko słodkawe, idealne do odsmażenia. 


RAZOWE GNOCCHI

700 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
150 g mąki pszennej zwykłej
150 g mąki pszennej razowej
1 jajko
sól i oliwa do gotowania

Ziemniaki łączymy ze wszystkimi rodzajami mąki i jajkiem. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego wałek. Tniemy go pod skosem w kluski kształtu rombów. Gotujemy w osolonej do smaku wodzie, z łyżką oliwy, by się nie sklejały. Gotujemy do momentu aż kluski wypłyną.



SZYBKIE ESKALOPKI Z KURCZAKA

2 łyżki mąki
po szczypcie chili i dowolnej przyprawy do kurczaka
2 piersi z kurczaka pokrojone na 3 kawałki każda, łącznie ok. 350 g
2 łyżki oliwy czosnkowej
skórka i sok z jednej cytryny
sól do smaku

Mąkę i przyprawy wsypujemy do foliowego woreczka, wkładamy też kawałki mięsa i energicznie woreczkiem potrząsamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej z obu stron, na rumiano kawałki kurczaka. Gdy są gotowe zdejmujemy je na talerz a na patelnię ścieramy skórkę z cytryny i wlewamy sok. Wyłączamy gaz pod patelnią i energicznie mieszamy aż sos się ze złoci i lekko zagęści. Doprawiamy i polewamy kawałki kurczaka na talerzu.
Do tych eskalopek Nigella proponuje odsmażane na złoto gnocchi. U mnie razowe. Ja posypuje je jeszcze startym parmezanem.


I Stefan ...


Komentarze

  1. Jakie pyszne danie u Ciebie. Kurczak z cytrynową nutką brzmi zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na te razowe kluchy to bym się zaprosiła.Mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo śliczne gnochci, a kurczak też warty grzechu. Muszę się przymierzyć do gniotków po raz kolejny, pierwsza próba nie wypadła dobrze;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszne jedzonko:) fajne takie razowe kluseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro robię tego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę że ostatnio jesteś na etapie Nigelli. kurczaczek mi się podoba;) a jeszcze bardziej Stefan król;)

    buziaki;*

    OdpowiedzUsuń
  7. kopytka są świetne w takiej razowej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiąc chleb polecam przykrywać ciasto lnianą ( najlepiej) tkaniną, wówczas oddycha, pod folią dusi sie. Woytek

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za radę ale robię tak od zawsze :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty