Kotlety schabowe z tymiankiem i pesto oraz cypryjski chleb

Powrót do pracy nie był lekki. Nie mogę się przyzwyczaić do porannego wstawania a w czwartek znowu wolne... mimo zmęczenia wczoraj upiekłam chleb i zrobiłam schabowe. Przepis na chleb cypryjski znalazłam u Liski. Nie dodałam jednak mięty i sera by był bardziej codzienny, za to wsypałam oregano i bazylię. Niestety wg mnie nie przypomina on wcale chleba, jest raczej czymś ciabatowatym, w dodatku na drugi dzień czerstwieje znacznie :( 
Za to kotlety są cudne. Lekkie i aromatyczne. Jak się okazało idealne z grzanką z cypryjskiego chlebka... Przepis zaczerpnęłam od Jamiego i był to kolejny dobry wybór.


KOTLETY SCHABOWE Z TYMIANKIEM, CYTRYNA  I SOSEM PESTO

garść liści świeżego tymianku
sól i pieprz, po łyżeczce
ząbek czosnku
skórka i sok z 1 cytryny
łyżka oliwy
4 kotlety schabowe
sos pesto (ilość z proporcji podanej poniżej)

W moździerzu ucieramy tymianek z łyżeczka soli. Kiedy stanie się papką wkładamy czosnek i pieprz i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Tak przygotowana marynatą smarujemy wcześniej lekko rozbite kotlety. Powinny się przegryzać ok. godziny.
Kotlety smażymy na patelni lub grillujemy na ruszcie. Powinny być przyrumienione z każdej strony ale nie przypalone. Po ok. 8 minutach smażenia z każdej strony kotlety zdejmujemy z patelni i pokrywamy sosem pesto.

sos pesto:
1 mały ząbek czosnku
3 duże garści świeżej bazylii
garść opieczonych orzechów włoskich
duża garść startego parmezanu
oliwa
sól, pieprz

W moździerzu ucieramy czosnek i liście bazylii, dodajemy pieczone orzechy i rozdrabniamy. Dodajemy połowę parmezanu i wlewamy tyle oliwy by uzyskać sos. Doprawiamy i dodajemy resztę parmezanu i oliwę aż do uzyskania pożądanego smaku.



CHLEB CYPRYJSKI z modyfikacjami

500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
60 ml oliwy
30 g świeżych drożdży
300 ml wody
po pół łyżeczki oregano i bazylii

Mąkę, sól, oliwę i drożdże należy umieścić w misce i delikatnie wlewać wodę, aż składniki się połączą. Mieszamy przez 3 minuty, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy 5 minut.
Rozpłaszczamy, na wierzch wsypać przyprawy. Formujemy kulę.
Przekładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
Wyjmujemy z miski, delikatnie naciskamy, by pozbyć się nadmiaru powietrza, formujemy okrągły bochenek, który przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrastania na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.
Ostrym nożem nacinamy chleb i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut (czas pieczenia może się nieznacznie przedłużyć). Upieczony chleb popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Przed pokrojeniem, dokładnie studzimy bochenek na kuchennej kratce.





Na deser kubełek z niespodzianką...




Komentarze

  1. ale fantastyczny obiad...szczegolnie ten chlebek:)i rudasek jest rozkoszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, bardzo lubię wszystko co jest z dodatkiem pesto. A kotek boski!

    OdpowiedzUsuń
  3. taki obiad brzmi świetnie i bardzo aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz mi chlebek rosnie pod sciereczka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji