Pulla czyli na niedzielne śniadanie mamy Skandynawska Chałkę

Lubię piec w niedzielne poranki, na ogół mam wtedy spokój, ciszę. 
Wczoraj przeglądając bloga Lo o dźwięcznej nazwie Pistachio natknęłam się na chałkę, skandynawską... a jako, że mam do północnych rejonów Europy słabość powstrzymać się nie mogłam. 
Dziś na śniadanie mojej rodzince podaję chałkę oraz, tradycyjnie już, kakao.

A po śniadaniu zapraszam do zakupów w Sklepiku, czekają tam m.in. Jesienne liście :)


30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
100 g cukru pudru + dodatkowy do posypania wierzchu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 jajka lekko roztrzepane
700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
100 g masła w temperaturze pokojowej
50 g rodzynek
30 g płatków migdałowych

Do miski wlewamy mleko i dodajemy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól, cukier, kardamon i 3/4 ilości jajek (resztę zostawiamy do posmarowania wierzchu). Miksujemy dodając mąkę, przy pomocy haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy do połączenia się składników. 
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. 
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Do ciasta dodajemy rodzynki i wyrabiamy do połączenia się ich z ciastem. Ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej toczymy wałek długości około 50 cm. Wałki zaplatamy jak warkocz. Smarujemy pozostałym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. 
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoto, u mnie chałka piekła się 25 minut i niestety odrobinę za bardzo się zrumieniła.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
 
 

Komentarze

  1. Piękna niedziela z pullą.
    Chałka jest pyszna.Piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo rustykalnie i apetycznie :) Ciekawy dodatek w psotaci kardamonu

    OdpowiedzUsuń
  3. swietnie wygląda, przepis sobie zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skandynawskie slodkie wypieki nie maja sobie rownych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi miło. Bardzo się cieszę, że ją zrobiłaś. To naprawdę doskonały wypiek na śniadanie. Dziękuję Ci za wiadomość.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się nieźle :) Mam nadzieję, że znajdę niebawem chwilę czasu, żeby ją upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty