Ślimakowy czas

Jakoś tak się ułożyło, że nie zamieściłam pysznego, nieskomplikowanego i lekko zakręconego łakocia jaki powstał w mojej kuchni w ubiegły piątek. Ślimaczki cynamonowe już piekłam. Teraz wykorzystałam przepis na ciasto oraz zawartość słoika z dżemem kokosowym jaki stał w lodówce i taaa daaam! mamy ślimaczki kokosowe. Słodkie i znowu znikające.
A tutaj możecie zerknąć na wytwory mych łap niekoniecznie w kulinarnej dziedzinie :)


ciasto:
75 g masła (nie roślinnego!!!)
250 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
75 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
500 g mąki pszennej

dżem kokosowy

Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciepłym mlekiem, wkruszamy drożdże. Rozpuszczamy wszystko, dodajemy cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagniatamy ciasto (ja to zrobiłam mikserem) i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto zagniatamy ręka i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat. Smarujemy masłem a następnie dżemem.
Zwijamy całość jak struclę i kroimy na 4 cm plastry. Ślimaczki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st.C.
Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy  5-8 minut, aż się zrumienią.
Pieczony kokos mnie zniewolił...

Komentarze

  1. Faktycznie to taki ślimakowy czas, choć u mnie mało produktywny kulinarnie - chwytam więc Twojego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znalazłam dzisiaj interesujący przepis na ślimaki z makiem, choć tWoje też wyglądają smacznie. Zwłaszcza na śniadanie, z odrobiną masła i dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie ślimaczkowe bułeczki. Pierwszy raz za to widzę je w połączeniu z dżemem kokosowym - gdzie można takie cudo nabyć??

    OdpowiedzUsuń
  4. Arven taki dżem można zrobić samemu. Wystarczy, że klikniesz na napis "dżem kokosowy" w składnikach, w ww przepisie i będziesz wiedziała jak :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty