Magia, magia... słodka magia czyli poWeekendowe Łakocie odc.10, Ciasto i Ciastko :)

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepisy na dwie słodkości. Słodkości te zaskoczyły mnie prostotą wykonania ale przede wszystkim smakiem, bardzo dobrym smakiem. A co w nich magicznego??? przekonajcie się sami.

MAGICZNE CIASTO

Kiedy je zobaczyłam u Arabeski nie myślałam., że robi się je tak szybko. Nie chciało mi się wierzyć, że przy minimum wysiłku osiągnę taki efekt. Gość w postaci Wujka Olka myślał, że to sernik, Małżon stawiał na budyniowiec... a tak na prawdę nie ma tu wcale warstw choć na to właśnie wygląda. Magia pszepaństwa!!!


4 jajka, osobno białka i żółtka ( w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
150 g cukru
125 g masła

115 g mąki
500 ml letniego mleka
odrobina aromatu waniliowego


Piekarnik nagrzewamy do 160-170 st.C. Formę około 22 x 22 cm smarujemy niewielką ilością margaryny i wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, u mnie zrobił to Mały Łakomczuch, i odstawiamy na bok.
W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem na jasną masę.  Dodajemy masło oraz łyżkę wody i dalej miksujemy 1-2 minuty. Następnie przesiewamy do miski mąkę i starannie łączymy mikserem. Powoli dolewamy mleko. Na końcu dodajemy ubite białka (na 3 razy) i mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy 60-70 minut (do suchego patyczka)

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem, najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
 

CIASTKO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z MIKROFALÓWKI

W życiu nie przypuszczałam, że można takowe zrobić. W gruncie rzeczy urządzenia tego używam głównie do podgrzewania mleka do wypieków, rozpuszczania masła czy robienia popcornu. Tymczasem okazało się, że można przy pomocy fali mikro upiec w swoim ulubionym kubku pyszne ciacho! ja podałam je z cukrem pudrem sobie a Córci z lodami, które rozpływały się po gorącym wypieku. Magia normalnie!!!
Przepis pochodzi z Karmelowego bloga :)


4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dodaj więcej jeżeli lubisz bardziej intensywny smak kawy)
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
2 łyżki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
cukier puder do posypania

W miseczce (lub od razu w docelowym kubku) dokładnie mieszamy mąkę, kakao, kawę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia.
Dodajemy mleko, jogurt, olej i ekstrakt z wanilii i mieszamy całość do powstania jednolitej masy.
Wlewamy ją do kubka i wstawiamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 2-3 minuty (do suchego patyczka).
W zależności od mikrofalówki czas może się różnić, jednak zapewne niewiele. Obserwujemy ciastko od momentu gdy będzie 30 s do końca, powinno urosnąć. Gdy tak się stanie czekamy dodatkowe 10 s i ciasto na pewno będzie już gotowe.
Posypujemy cukrem pudrem, czekamy chwilę by trochę ostygło i podajemy.

Komentarze

  1. Zarówno pierwsze jak i drugie ciacho proste w wykonaniu. Nie przepadam za wypiekami bo zbyt skomplikowane receptury mają, a te jak dla mnie akurat:-)) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie proste ale i smaczne :) pozdrawiam i polecam :)

      Usuń
  2. Proste przepisy są najlepsze, nie przepadam za tymi skomplikowanymi, bo smaki też lubię proste. Ciasto mniam, no i bardzo ładnie sygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oba ciasta bardzo apetyczne i proste w wykonaniu, w sam raz na leniwe dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) dzisiaj robiłam powtórkę mikrofali :)

      Usuń
  4. Pierwsze ciasto jakoś bardziej przypadło mi do gustu. Dość prosty przepis i apetyczny wygląd, tyle wystarczy aby skusić do wypróbowania przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj - ale tu miło i słodko.Pozdrawiam i zostaję na dłużej.W wolnej chwili zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za miłe słowa :) i zapraszam na smakowitości :)

      Usuń
  6. Mimo, że zjadłam dziś dwa kawałki różnego ciasta, na widok Twoich wypieków ślinka mi się toczy...
    Wiewióro, zrobiłam polecaną przez Ciebie sałatkę na swoją babską imprezę - będzie moim częstym gościem :-)
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow! super :) cieszę się ogromnie, ze sałatka smakowała :)

      Usuń
  7. czy to ciasto pierwsze ma być takie rzadkie bo przy tej ilości mąki i mleka to będzie bardzo płynne no i czy nie potrzeba proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj :) tak, ciasto jest mega rzadkie więc forma powinna być bardzo szczelna :) i drugie TAK! nie ma w tym cieście proszku do pieczenia :) zresztą więcej o tym cieście możesz przeczytać w oryginalnym przepisie, link znajdziesz na początku posta :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty