Łosoś z Limonkowym Masełkiem i Młodymi Ziemniakami w Ziołach czyli Środowe Rybki odc.11

Kiedy na urodziny dostałam od jm i Ziutka "Smaki z Fjallbacki" Camilli Lackberg od razu padło pytanie "co zrobisz z tej książki jako pierwsze?". Kartkując ją od razu wiedziałam, że będzie to TA metoda na łososia :) Rybka podana w taki sposób gościła u nas o dziwo w ubiegły czwartek ale prezentuję ją dopiero dzisiaj z racji Środowych Rybek.
Bardzo łatwa w przygotowaniu. Pyszna i wilgotna. Limonka podkręca smak łososia pysznego samego w sobie a masło dodaje mu jeszcze charakteru. Z kolej tak podane ziemniaki wpędziły mi trochę wiosny do azylu, do brzucha i umysłu :)


4 kawałki łososia po ok 150 g kazdy
oliwa
sól, pieprz

50 g miękkiego masła
sok i skórka otarta z 1 limonki
pieprz

po pół pęczka koperku i szczypiorku
łyżeczka masła
600 g młodych ziemniaków


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości w tym czasie łososia solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Pieczemy go na grillu lub patelni grillowej z każdej strony po ok 4 minuty.
Masło ucieramy z sokiem i skórką limonki na puszystą masę, pieprzymy i mieszamy.
Gotowe ziemniaki mieszamy podrzucając z ziołami i kawałkiem masła.
Podajemy z upieczonym łososiem. Na każdym kawałku gorącej ryby układamy po trosze limonkowego masła.


Komentarze

  1. Stało się: dodaję Twój blog do mojego, jako ten, który mnie isnpiruje :-)
    Widzę że smaki z Fjalbacki w użyciu. Tez kupiłam bo jestem maniaczką Lackberg. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow! dziekuję, bardzo mi miło :) a Lackberg lubię i ja tak jak i resztę kryminałów skandynawskich :)

      Usuń
  2. Świetny sposób na pyszną rybkę! Muszę częściej przygotowywać ryby na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Łosoś to moja ulubiona ryba więc chętnie go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknego łososia dostałaś no i pysznie go przyrządziłaś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łososia, niewiele dodatków i mamy pyszną potrawę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łososia i patrząc na Twój cykl dochodzę do wniosku, że stanowczo za rzadko go jem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny Drogie!!! bardzo dziekuję za miłe słowa :) u nas łosoś często gości. Odkąd założyłam cykl Środowych Rybek pokochałam łososia nie tylko pod wędzona postacią. A to prosty przepis i pełen smaku. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny sposób na cudowną smaczną rybkę i to masło limonkowe - jestem oczarowana masłami smakowymi jako wykończeniami dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie łososia z tym masłem limonkowym. Przesledzilam najlepsze sklepy internetowe ale nigdzie gotowego nie bylo. Chcoaiz to i dobrze bo moze by tej chemii napchali za duzo, a i limonka nie bylaby limonka tylko jakims sztucznym tworem. Polecam łososia w takim wydaniu, w sam raz na grilla na wolnym powietrzu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty