Grillowany łosoś i cytryny czyli Środowe Rybki odc.13

Nim znalazłam go w "Smakach z Fjallbacki" przeczytałam o nim u Any. Prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. To moja pierwsza próba grillowania rybnego i bardzo udana. Rybka jest troszkę słodkawa, zwarta, wilgotna... obłędna!


1 filet z łososia ze skórą (pokroiłam na 3 części)
1 łyżka nasion kopru włoskiego
2 łyżki sezamu
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki posiekanego koperku
2 cytryny


Filety z łososia solimy i odkładamy na 2 godziny. Po tym czasie wycieramy je papierem. 
Miksujemy nasiona kopru włoskiego, sezam i cukier i dodajemy koperek. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy rybę. 
Cytryny kroimy na połówki i grillujemy je razem z łososiem na średnio rozgrzanym grillu. 
Przed podaniem wyciskamy z nich sok na łososia. 

Komentarze

  1. wygląda prze-apetyczie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione danie:) kocham łososia:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny talerz, ten na górnym zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ;) ostatnio w domku letniskowym po dziadkach znalazłam kilka :)

      Usuń
  4. Też wczoraj mieliśmy łososia na obiad:-) Apetyczne Twoje danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie było mnie chwilę ,a u Ciebie tyle się dzieje...
    żałuję ,ze muszę się wylogować, ale jutro na pewno wszystko nadrobię :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łososia planuję w weekend, fajnie, że zostawiasz na 2h go w soli.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdyby ktoś zaserwował mi taki obiad byłabym zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. choć ja sama go robiłam i tak byłam zachwycona! polecam :)

      Usuń
  8. Ach, Wiewióro kochana to znowu ja... Do listy piątkowych zakupów dodaję sezam / brakuje mi go łososia/ i brakujące składniki do gnocchi / kopytka z takiej wersji już pokochałam !/, a i klopsiki z tuńczyka również będą raczej moimi ulubionymi.
    Serdeczności ślę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale miło, że korzystasz z tego co piszę :) mam nadzieję, że wszystko Ci posmakuje :) pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty