Krem z Pora w Łososiowym towarzystwie czyli dwa w jednym (Zupowy Wtorek odc.16 i Środowe Rybki odc.14)
Na tyle to pyszna zupa, że wczoraj zjadłam ją całą sama. Fakt, robiłam z połowy poniższej porcji ale i tak nie mogłam się oderwać. Pełna smaku, taka do najedzenia, esencjonalna, gęsta i kremowa. Obłędnie pyszna!
300 g pora (bez najciemniejszej części), pociętego w plasterki
2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki suszonego tymianku (ja użyłam listków z 4 gałązek świeżego)
500 ml gorącego bulionu warzywnego
50 g serka topionego (u mnie mascarpone)
100 g wędzonego łososia
sól, pieprz do smaku
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy delikatnie pora. Dodajemy ziemniaki i tymianek, chwile podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 15 minut by warzywa stały się miękkie. Połowę warzyw z garnka odkładamy do miseczki a resztę blendujemy. Do zblendowanej zupy dokładamy odłożone warzywa, doprawiamy ją solą i pieprzem oraz zabielamy serkiem. Zagotowujemy i pyrkoczemy kilka minut.
Podajemy udekorowane kawałkami łososia i tymiankiem.
a niebawem Dzień Dziecka! moje Słoneczka nie mogą jeść czekolady, ale jeśli Wasze mogą może skusicie sie na czekoprezent??? kliknijcie na banerek po szczegóły :)
Trzeba będzie zrobić. Super przepis.
OdpowiedzUsuńTeż bym sama ją wciągnęła, hahaha.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z dodaniem do zupy łososia. Zapisuję ten pomysł :) ja zazwyczaj dodaję do kremu z pora ser pleśniowy.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie:) lubię krem z pora i na pewno w tej odsłonie by mi smakował:)
OdpowiedzUsuńdziewczyny bardzo polecam! choć nie najlżejsza to zupa bardzo dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuń