Buraki mięsem nadziewane. HIT SEZONU z Wołem i Fetą w roli głównej :)
Śmiało mogę napisać, że to jedna z najlepszych rzeczy jaką jadłam i nie tylko ja tak uważam.
Danie proste, tradycyjne jeśli chodzi o dobór składników. Zachwyca formą, zapachem i smakiem także. Przepis z najnowszego KUKBUKa. Innymi słowy Mięcho rządzi a ww dwumiesięcznik obfituje w fajne przepisy :)
4 buraki
pół cebulki
1 ząbek czosnku
200 g wołowiny, zmielonej
100 g fety
sól, pieprz
koperek do dekoracji
oliwa
Buraki myjemy, przekrawamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy półtorej godziny w 200 st.C.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy razem z mięsem na oliwie. Mięso powinno się zrumienić.
Dodajemy 3/4 fety i mieszamy. Kiedy buraki są gotowe wydrążamy im środek łyżką. Miąższ siekamy i dodajemy do mięsa z serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Farsz nakładamy do połówek buraków. Zapiekamy kolejne 15 minut.
Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i koperkiem.
jejku dziękuję :) kapitalny przepis na pewno wszystkich zaskoczę :)
OdpowiedzUsuńOj super ciekawy przepis na buraczki i niezwykle smakowity ;)!
OdpowiedzUsuńCóż ta nasza Wiewióra wymyśliła, co. Pędzę, czytam i .... juz mam ochotę przyrządzić to cudo. Brzmi fantastycznie!!!
OdpowiedzUsuńTeż robiłam podobne buraki dawno temu - są u mnie na blogu :D Pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Jak to czasami można zaskoczyć - prostymi składnikami wyczarować nadzwyczajne danie:-)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować:) Te nadziewane buraki wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńdziewczyny! dziekuję i polecam! połączenie niby oczywiste, banalne a efekt fenomenalny!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Bardzo lubię niebanalne zastawienia. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpolecam z całego serca :)
UsuńNiesamowite i dla mnie wcale niebanalne...
OdpowiedzUsuń:) dzięki :)
Usuń