Wypasiona Granola czyli Niedzielne Śniadanie odc.11

Granoli popełniłam w swoim życiu wiele ale nie każda była tak smaczna jak ta. Przepis zaczerpnięty z 3go KUKBUKa i ciut zmieniony (oj bogaty ten KUKBUK w ciekawe propozycje!). Prosta, pachnąca, bogata w składniki, smaki i aromaty. Pyszna sama (Syncio tak lubi najbardziej) i z serkiem homogenizowanym (to moja ulubiona wersja). 
Na niedzielne śniadanie gdy upał za oknem w sam raz :)



400 g płatków owsianych
150 ml soku jabłkowego
4 łyżki miodu
50 g cukru trzcinowego
3 łyżki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki soli
po pół szklanki:
migdałów, orzechów włoskich, słonecznika, orzechów laskowych oraz suszonej żurawiny

Wszystkie składanki prócz żurawiny mieszamy w misce. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszankę wysypujemy na blaszkę, lekko ugniatamy i pieczemy 15 minut. Po tym czasie mieszamy, uklepujemy i wstawiamy na kolejne 10 minut. Jeśli granola nie jest zbyt przypieczona czynność możemy powtórzyć zmniejszając temp. do 150 st.C.
Granolę wyjmujemy, studzimy i mieszamy z żurawiną. Przechowujemy w zamkniętym słoju.


a na Dzień Mamy polecam zakupy w tym sklepie (klik na poniższy banerek)

SuperMama2013_300x250

Komentarze

  1. Domowa granola jest pyszna i zdecydowanie lepsza od kupnej :) Uwielbiam i ją robić i zapach w domu i potem jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis - nigdy tak nie robiłam. Prażyłam tylko płatki z dodatkami, ale bez cukru i przypraw :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. :0 to fakt! domowa najlepsza :) a taka z cukrem jest fajna bo tworzy grudki bardzo chrupiące nawet po zalaniu mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji