Wypasiona Granola czyli Niedzielne Śniadanie odc.11
Granoli popełniłam w swoim życiu wiele ale nie każda była tak smaczna jak ta. Przepis zaczerpnięty z 3go KUKBUKa i ciut zmieniony (oj bogaty ten KUKBUK w ciekawe propozycje!). Prosta, pachnąca, bogata w składniki, smaki i aromaty. Pyszna sama (Syncio tak lubi najbardziej) i z serkiem homogenizowanym (to moja ulubiona wersja).
Na niedzielne śniadanie gdy upał za oknem w sam raz :)
400 g płatków owsianych
150 ml soku jabłkowego
4 łyżki miodu
50 g cukru trzcinowego
3 łyżki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki soli
po pół szklanki:
migdałów, orzechów włoskich, słonecznika, orzechów laskowych oraz suszonej żurawiny
Wszystkie składanki prócz żurawiny mieszamy w misce. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszankę wysypujemy na blaszkę, lekko ugniatamy i pieczemy 15 minut. Po tym czasie mieszamy, uklepujemy i wstawiamy na kolejne 10 minut. Jeśli granola nie jest zbyt przypieczona czynność możemy powtórzyć zmniejszając temp. do 150 st.C.
Granolę wyjmujemy, studzimy i mieszamy z żurawiną. Przechowujemy w zamkniętym słoju.
a na Dzień Mamy polecam zakupy w tym sklepie (klik na poniższy banerek)
Domowa granola jest pyszna i zdecydowanie lepsza od kupnej :) Uwielbiam i ją robić i zapach w domu i potem jeść.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis - nigdy tak nie robiłam. Prażyłam tylko płatki z dodatkami, ale bez cukru i przypraw :-(
OdpowiedzUsuń:0 to fakt! domowa najlepsza :) a taka z cukrem jest fajna bo tworzy grudki bardzo chrupiące nawet po zalaniu mlekiem :)
OdpowiedzUsuń