Chrupiące ciasteczka kokosowo owsiane czyli Słodki Czwartek odc.15
Dzisiejsze ciasteczka robiłam już nie raz. Szczególnie gdy Córcia była malutka. Przypomniałam sobie o nich i postanowiłam upiec znowu, dla Córci właśnie. Bez mleka i jajek idealnie wpisały się w zasady diety. Są pachnące, chrupiące i znikające :)
Chrupiące ciasteczka kokosowo owsiane
1 szkl. mąki
1 łyżeczka sody (płaska)
1/2 szkl. cukru trzcinowego
po 3/4 szkl. płatków owsianych i wiórków kokosowych
100 g masła roślinnego lub margaryny bez mlecznej
Masło rozpuszczamy razem z cukrem i lekko studzimy.
Łączymy w misce z pozostałymi składnikami. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
Łyżka nakładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli łyżka będzie miarą powinniśmy otrzymać równo 20 ciastek.
Ciastka pieczemy ok 15 minut. Studzimy na blaszce i wsuwamy z mlekiem lub innym ulubionym napojem :)
Takie owsiano- kokosowe to moje ulubione! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńWcale sie nie dziwię, że znikają, ja już pochłonęłam kilka oczami.
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńCudowne, narobiłaś smaku! Dawno nie robiłam ciastek owsianych, dobrze, że przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńMam wszystkie składniki!!! Piekę
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają kuleczki:)
OdpowiedzUsuńdziekuję Wam za milutkie komentarze :) u mnie zostały już tylko okruszki i chęć na jeszcze:)
OdpowiedzUsuńJakie cudne pulchne słodziki <3
OdpowiedzUsuńowsiane ciastka z reguły łączyłam z orzechami a tu proszę cos nowego kokos.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
Katarzyna, Moni dziekuję :)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobię całą masę ciastek owsianych o różnych smakach,schowam w pojemnik i będę chrupać je w deszczowe dni... Tak mi się marzy...
OdpowiedzUsuńpiękne marzenie! dzisiaj nareszcie wyszło u ns słoneczko :)
Usuń