Rabarbarowy placek na kefirze, z kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.12 i 3/4 :)
To kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej i nam ciacho, z sezonowym rabarbarem i kilkoma mrożonymi truskawkami. Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle. Zmian prawie nie wprowadziłam. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wilgotne, puszyste, bardzo smaczne zarazem. Polecam dodatek kardamonu, faktycznie świetnie współgra z rabarbarem, oraz kruszonkę, idealnie dopełnia całości.
No i miara kubkowa przypadła mi do gustu.
Rabarbarowy placek na kefirze, z kruszonką
ciasto:
1 mały kubeczek (180 ml) (u mnie 200 ml) kefiru
3/4 kubka oleju rzepakowego
2,5 kubka mąki
1 kubek cukru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
na kruszonkę:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła roślinnego
Wszystkie składniki na ciasto łączymy za pomocą miksera lub rózgi. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry, mieszamy z cukrem i kardamonem.
Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę, posypujemy rabarbarem i kruszonką.
Pieczemy ok 45-50 minut ale najlepiej po 35 minutach przeprowadzić próbę ciasta patyczkiem.
Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek do kawki, którą właśnie się raczę:)
OdpowiedzUsuńNo to rozpoczął się sezon rabarbarowego szaleństwa :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa! ja tez lubię takie ciacha a do kawy idealne!
OdpowiedzUsuńWygląda na fajnie wilgotny, lece po rabarbar!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, zainspirował mnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy!!!
Usuń