Bezglutenowe Jeżyki Ryżowe z Orzechami i Żurawiną czyli poWeekendowe łakocie odc.12
Na początku jako, że się rozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości
czy w ogóle przepis jest czegoś wart. A potem spróbowałam... Bezglutenowe ciastka, które sprawiają, że taka dieta przestaje być straszna. Maślane, wilgotne, lekko klejące w środku, pachnące, smakowite, bardzo kruche. Pyszne! i znowu z KUKBUKa! przepis ciut zmodyfikowany.
150 g miękkiego masła
50 g cukru
100 g mąki ryżowej (U MNIE PŁATKI RYŻOWE)
po 50 g mielonych migdałów i orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
garść suszonej żurawiny
2 garście posiekanych orzechów włoskich
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy 12 kulek i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Spłaszczamy je i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do180 st.C.
Mamom czekoprezenty możecie kupić klikając na poniższy baner :)
Wyglądają bardzo fajnie, takie kruchutkie :)
OdpowiedzUsuńzaintrygowały mnie ;) a że ostatnio kupiłam mąkę ryżową to myślę że na pierwszy ogień z jej udziałem pójdą Twoje ciasteczka :) pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńZaczęłam piec bezglutenowo i faktycznie z dobrym przepisem może być cudownie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńPyszne, można chrupać w dużych ilościach :)
OdpowiedzUsuńFajowe :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny!!! bardzo dziękuję za miłe słowa :) upieczcie i dajcie znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Będę musiała przygotować dla mojego bezglutenowego szwagra :)
OdpowiedzUsuń