Spaghetti z klopsikami z tuńczyka i brokułem czyli Środowe Rybki odc.12
Przepis znalazłam w Palecie Smaku.
Prosty, smakowity przepis. Piękne zdjęcia.
Idealny na dzień taki jak dziś. Z gośćmi, w gościach i z pakowaniem na jutrzejszy wyjazd :)
200 g makaronu spaghetti
1 łyżka łagodnej oliwy
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
brokuł - po kilka różyczek na porcję
1 czerwona cebulka
160 g dobrego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duże żółtko
sól, świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju do smażenia
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy oliwę i sos sojowy. Mieszamy. Trzymamy na ciepłym, ale nieaktywnym palniku pod przykryciem.
Brokuły ugotujemy 5-7 min w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, trzymamy w cieple.
Tuńczyka bardzo dobrze osączamy z zalewy, wkładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, natkę, 1/2 drobno posiekanej cebulki, bułkę tartą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, mieszamy.
Formujemy 10 kuleczek, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy, osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Makaron podajemy z klopsikami i różyczkami brokuła. Posypujemy odrobiną świeżej, pokrojonej w piórka cebuli.
nie wiem od kiedy zabieram się za rybne kotleciki/pulpeciki, ale jeszcze ich nie zrobiłam, bo wciąż zapominam ;)
OdpowiedzUsuńb. fajne kotleciki MNIAM
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa ;) pozdrawiam Was cieplutko i słonecznie ;)
OdpowiedzUsuńI tu mnie zaskoczyłaś, tak fajnie ci sie zlepiły i obsmażyły, że w życiu bym nie pomyślała, że to rybka :) jak dla mnie rewelacja i fajna wersja spaghetti, nietypowa i zachęcająca.
OdpowiedzUsuńdzięki, dzięki :) nawet Córcia się "nabrała" i zjadła KOTLETA bez szemrania choć na słowo ryba powiedziała stanowczo NIE!
Usuń