Propozycja dla Mam i Muffiny Kardamonowe z Rabarbarem czyli poWeekendowe Łakocie odc.13

Dzisiaj zaczęliśmy dzień wcześnie, wszyscy byli na nogach już o 6ej. Pogoda nam nie służy a emocje wielkie czekają co poniektórych gdyż dzisiaj klubikowa akademia z okazji Dnia Mamy. To nie o tym jednak miałam pisać.

Chciałam z samego rana zaprosić Was do polubienia mojego FanPage (klik!!!) oraz zaprosić do wspólnego pieczenia!
Jako szczęśliwa mamuśka lubię spędzać czas z dzieciakami w kuchni. Pomyślałam, że fajnie byłoby upiec coś razem z Córcią z okazji Dnia Dziecka. Może macie chęć się przyłączyć???
Pomysł mam taki: pieczemy razem z dzieckiem ciasteczka (niekoniecznie dziś, nie koniecznie w sobotę, po prostu przed Dniem Dziecka lub w ten dzień), kruche, maślane, zbożowe, dekorujemy je lub nie, przepis wykorzystujemy ulubiony, stary lub właśnie znaleziony, innymi słowy dowolny, ważne by post z foto relacją z udziałem pociechy naszej, lub jej fragmentów, opublikować w Dzień Dziecka o godzinie 19ej. Co Wy na to??? chętne osoby proszę o info bo chciałabym w swoim poście umieścić info kto piekł razem ze mną. Innymi słowy Mały Łakomczuch w Kuchni powraca w powiększonym składzie :)

Pogoda nam nie służy a co za tym idzie nie ogarniam wszystkiego tak jakbym chciała. Dzieciaki zasmarkane i marudno pyskujące. Brrr... W sobotę piekłam o czym już wspominałam. Między innymi powstały muffinki z rabarbarem. Przepis nie jest odkrywczy ale bardzo smaczny. Babeczki są wilgotne, długo świeże, aromatyczne i kwaskowe. By je upiec wykorzystałam zmodyfikowany przepis na ten placek. Znowu użyłam do odmierzania kubeczka 200 ml.


Muffiny Kardamonowe z Rabarbarem

ciasto:
1 kubeczek kefiru
3/4 kubka oleju rzepakowego
2,5 kubka mąki
1 kubek cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kardamonu


2 łodygi rabarbaru (obrane i pokrojone w kawałki)

cukier perlisty do posypania

Wszystkie składniki na ciasto łączymy za pomocą miksera lub rózgi. Rabarbar pokrojony w plasterki dodajemy do ciasta i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę na 12 muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do otworków, do 2/3 ich wysokości. Posypujemy cukrem perlistym.
Pieczemy ok 25-30 minut lub do zrumienienia.



Komentarze

  1. Puszyste muffinki! Z dodatkiem kardamonu jeszcze nie robiłam, muszę się zaopatrzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dla mnie , na czwartkowe przyjęcie chciałam muffinki z rabarbarem zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak słyszę słowo "kardamon" to myślę "pyszne'.
    Twoje muffiny wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziewczyny! ja mam ostatnio apetyt na kardamon :) i rabarbar! idealnie do siebie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj upiekłam - nie umiem wyrazić jak smakują, kwaskowosć rabarbaru, słodycz cukru /dałam trzcinowy / i ten kardamon... Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale fajnie!!! cieszę się, że je upiekłaś i smakowały :)

      Usuń
  6. Z chęcia bym wspólnie popiekła iiasteczka, ale nie ma bata ....jutro sę nie wyrobię, za dużo pieczenia mam jutro na głowie:)... muffinki świetne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa :) ja już ciasteczka upiekłam i post będzie :) miłej niedzieli :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji