Dżem szarlotkowy z brzoskwiniami
1 kg papierówek (700 g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
650 g dojrzałych brzoskwiń, najlepiej krajowych (500 g po obraniu i wypestkowaniu)
200 g cukru
1/8 łyżeczki cynamonu
3 goździki
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ósemki.
Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, pestkujemy i kroimy w spore kawałki. Zasypujemy wszystko cukrem i ostawiamy na ok. 45 minut, by puściły sok.
Po tym czasie wrzucamy wszystko do dużego rondla, przyprawiamy cynamonem i goździkami i gotujemy, mieszając od czasu do czasu aż do uzyskania pożądanej dla nas konsystencji.
Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 15 minut (ja to robię w piekarniku w temperaturze100 oC).
Dżem może być dodatkiem do deserów, świetnie się też sprawdza sprawdza jako nadzienie do naleśników, pierogów i smarowidło do pieczywa.
650 g dojrzałych brzoskwiń, najlepiej krajowych (500 g po obraniu i wypestkowaniu)
200 g cukru
1/8 łyżeczki cynamonu
3 goździki
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ósemki.
Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, pestkujemy i kroimy w spore kawałki. Zasypujemy wszystko cukrem i ostawiamy na ok. 45 minut, by puściły sok.
Po tym czasie wrzucamy wszystko do dużego rondla, przyprawiamy cynamonem i goździkami i gotujemy, mieszając od czasu do czasu aż do uzyskania pożądanej dla nas konsystencji.
Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 15 minut (ja to robię w piekarniku w temperaturze100 oC).
Dżem może być dodatkiem do deserów, świetnie się też sprawdza sprawdza jako nadzienie do naleśników, pierogów i smarowidło do pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(