Drożdżowe z mascarpone i truskawkami kruszonką otrębową posypane

Bywają takie dni, głównie niedziele, gdy budzę się rano pełna sił i od razu mam ochotę na pieczenie. Wtedy najchętniej robię ciasto drożdżowe, które kojarzy mi się z ciepłem rodzinnym i wspólnymi śniadaniami.


ciasto:
3 szklanki mąki
150 g cukru
50 g drożdży
75 g miękkiego masła (może być roślinne)
75 g serka mascarpone
3 żółtka
1 szklanka mleka
pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

truskawki

kruszonka:
3 łyżki cukru
40 g masła
po 1/4 szklanki otrębów pszennych i mąki pszennej

Drożdże rozpuścić z cukrem waniliowym w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Następnie dodać go do pozostałych składników ciasta, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 45-50 minut by ciasto wyrosło.
l&curkryć ściereczką i odstawić na 45-50 minut by ciasto wyrosło.
Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Truskawki powtykać w ciasto a serek wyłożyć na ciasto łyżeczką tworząc tak jakby 'kupki".
Masło na kruszonkę rozpuścić z cukrem w rondelku. Wyłączyć gaz, dodać mąkę i otręby, starannie wymieszać. Przestudzić. Powstałą kruszonkę rozkruszyć na ciasto.
Drożdżowe piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175o C.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji