Pizza pełnoziarnista z salami i pieczarkami


ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej chlebowej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g drożdży
szklanka letniej wody
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

nałożenie:
150 g mozzarelli
100 g sera typu gouda
3 pieczarki obrane i pokrojone na plasterki
1 mała cebulka pokrojona na plasterki
1/4 średniej czerwonej papryki pokrojonej na paseczki
3 plastry salami pokrojonej w słupki
3 plasterki szynki pokrojonej na małe kawałeczki
łyżeczka suszonego oregano

sos:
kartonik przecieru pomidorowego
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano
ząbek czosnku
po szczypcie soli i pieprzu

Składniki sosu wkładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu aż sos się zredukuje.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy "chlebek". Nacinamy go na krzyż i posypujemy mąką. Czekamy aż urośnie ok 1/2 godziny.
Ciasto przekładamy na natłuszczoną oliwą blachę i równo rozwałkowujemy. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki nałożenia w następującej kolejności:
starty ser gouda, cebulka, pieczarki, papryka, salami i szynka a na wierzch posypujemy oregano i mozzarellą.
Pieczemy ok 25 minut w 180 st.C aż do zrumienienia sera i ciasta.

Komentarze

  1. Wiewióro, ciągle brak u mnie botwinki :-) za to dzisiaj robię twoją pizzę z salami.
    Pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jutro też robię pizzę z pani przepisu dzięki pani Ani W :-)
    Ja się nie znam na mąkach i cięzko mi było znaleźć odpowiednie w sklepie...czy mąka z pełnego przemiału to mąka pszenna pełnoziarnista?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) bardzo mi miło, że zamierza Pani skorzystać z mojego przepisu :) tak! maka pełnoziarnista będzie jak najbardziej dobra do wykonania tejże pizzy :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. czy ciasto ma byc takie twardawe, zbite? coś czuję, że gdzieś popełnilam błąd...no nic, czekamy na wyrośnięcie...:-)

      Usuń
  3. Edit! Wyszła! Rzeczywiście pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty