Pizza pełnoziarnista z salami i pieczarkami
ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej chlebowej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g drożdży
szklanka letniej wody
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
nałożenie:
150 g mozzarelli
100 g sera typu gouda
3 pieczarki obrane i pokrojone na plasterki
1 mała cebulka pokrojona na plasterki
1/4 średniej czerwonej papryki pokrojonej na paseczki
3 plastry salami pokrojonej w słupki
3 plasterki szynki pokrojonej na małe kawałeczki
łyżeczka suszonego oregano
sos:
kartonik przecieru pomidorowego
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano
ząbek czosnku
po szczypcie soli i pieprzu
Składniki sosu wkładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu aż sos się zredukuje.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy "chlebek". Nacinamy go na krzyż i posypujemy mąką. Czekamy aż urośnie ok 1/2 godziny.
Ciasto przekładamy na natłuszczoną oliwą blachę i równo rozwałkowujemy. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki
starty ser gouda, cebulka, pieczarki, papryka, salami i szynka a na wierzch posypujemy oregano i mozzarellą.
Pieczemy ok 25 minut w 180 st.C aż do zrumienienia sera i ciasta.
Wiewióro, ciągle brak u mnie botwinki :-) za to dzisiaj robię twoją pizzę z salami.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia !
daj znać jak się udała :)
UsuńJa jutro też robię pizzę z pani przepisu dzięki pani Ani W :-)
OdpowiedzUsuńJa się nie znam na mąkach i cięzko mi było znaleźć odpowiednie w sklepie...czy mąka z pełnego przemiału to mąka pszenna pełnoziarnista?:)
Witam :) bardzo mi miło, że zamierza Pani skorzystać z mojego przepisu :) tak! maka pełnoziarnista będzie jak najbardziej dobra do wykonania tejże pizzy :)
UsuńPozdrawiam!
czy ciasto ma byc takie twardawe, zbite? coś czuję, że gdzieś popełnilam błąd...no nic, czekamy na wyrośnięcie...:-)
UsuńEdit! Wyszła! Rzeczywiście pyszna! :)
OdpowiedzUsuń