Razowe świderki z musem truskawkowym polane sosem waniliowym
Zaszalałam ostatnio i kupiłam kilka łubianek truskawek. Część zamroziłam, jedna została do zjedzenia... tylko ile mogą takie truskawki wytrzymać? należało się nimi szybko zająć. Blender poszedł w ruch i mamy mus. Idealny do makaronu a co dopiero do sosu waniliowego...
200 g makaronu razowego świderki
sos waniliowy:
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią'
200 ml mleka
1/2 laski wanilii
mus:
400 g wyszypułkowanych truskawek + kilka do dekoracji
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Truskawki z cukrem miksujemy na mus kilka chwil, wszystko zależy od tego jaki kubek miksujący mamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na białawą masę. Mleko zagotowujemy z laska wanilii, możemy wcześniej wyskrobać nasionka a sos będzie miał wówczas śliczne czarne kropeczki w sobie. Płyn wlewamy do utartych żółtek i mieszamy.
Nastawiamy kąpiel wodną (miskę z masą stawiamy na garnku z gotująca się wodą) i tak gotujemy sos aż do zgęstnienia.
Makaron nakładamy do miseczek, polewamy musem oraz sosem, dekorujemy truskawkami i wcinamy.
Kochana, ale mi narobiłaś smaka. Jutro lecę po truskawki i zrobię tartę z truskawkami.
OdpowiedzUsuńBuziaki :-***
Jestem fanem razowych świderków z musem truskawkowym!
OdpowiedzUsuńjej.. jaki to cudowny smak :-)
OdpowiedzUsuńRysiu ja też!!!
OdpowiedzUsuń