Bubble&Squeak
Połączenie smaków kapusty i ziemniaków jest dość klasycznym i większości ludzi znanym. Tym razem jednak efekt mnie zaskoczył i to bardzo pozytywnie.
Pyszne!!! tyle mogę powiedzieć. Od siebie do całości dodałam świeży koperek a cebulę zastąpiłam szalotką. Jak się okazało jajko komponowało się z placuszkami znakomicie.
Pokrótce opisze jak to danie przygotowałam.
Ugotowałam poszatkowaną białą kapustę, odcedziłam. Ziemniaki obrałam i ugotowałam a następnie utłukłam na sypko. Cebulkę posiekałam i usmażyłam na maśle. Wszystkie te składniki połączyłam doprawiając solą, pieprzem i koperkiem. Uformowałam łyżką placki i usmażyłam z obu stron na złoto, na oleju.
Pyszne!!! tyle mogę powiedzieć. Od siebie do całości dodałam świeży koperek a cebulę zastąpiłam szalotką. Jak się okazało jajko komponowało się z placuszkami znakomicie.
Pokrótce opisze jak to danie przygotowałam.
Ugotowałam poszatkowaną białą kapustę, odcedziłam. Ziemniaki obrałam i ugotowałam a następnie utłukłam na sypko. Cebulkę posiekałam i usmażyłam na maśle. Wszystkie te składniki połączyłam doprawiając solą, pieprzem i koperkiem. Uformowałam łyżką placki i usmażyłam z obu stron na złoto, na oleju.
Gdy placuszek wywędrował na talerz dostał czapeczkę z jaja sadzonego. Nie dość, że pięknie pachniało to i wygląd zachęcał... Najważniejsze jednak, że potrawa była cudownie pysznościowa.
Potrawa pochodzi z Atlasu Kulinarnego Świata, kuchnia Wielkiej Brytanii.
taki obiad mogłabym dzisiaj zjeśc.. :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi interesująco.Taki chrupiący placuszek plus jajko na nim posadzone!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.