Przaśne Żagielki Ogókowe - 3cie miejsce w konkursie
Imprezowe przekąski to dla mnie zawsze duże wyzwanie. Chcę by goście jedli ze smakiem niebanalne potrawy które pozostaną w ich pamięci. Tym razem postanowiłam zrobić coś z typowo polskich składników, prostych, tradycyjnych, tworzących bardzo smakowite i sycące połączenie.
proporcje na 20 koreczków:10 plasterków cienkiej kiełbasy
plaster boczku 1 cm grubości pokrojony na 20 słupków
ok. 5 ogórków kiszonych lub konserwowych pokrojonych na długie i cienkie plasterki, ja kroje po prostu ogórki wzdłuż w sumie na 20 plasterków
kilka plastrów białego tłustego sera, pokrojonych na 20 kostek
3 średnie ugotowane ziemniaki pokrojone na 20 kostek o boku 1 cm
czerwona cebulka, z której wykrawamy 20 łusek o szer. ok. 1cm
20 wykałaczek
dip:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu najlepiej własnej roboty
2 łyżki dobrego pikantnego ketchupu
Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na rumiano i chrupiąco na patelni (bez tłuszczu!!!) w towarzystwie boczku. Osączamy na papierowym ręczniku.
Przygotowane wcześniej składniki nakłuwamy na wykałaczki w następującej kolejności:
na samym dole boczek
następnie plaster ogórka nakłuty w jednym z jego końców
kawałek białego sera (należy być ostrożnym by nam się ser nie rozpadł)
półplasterek kiełbasy
kawałeczek ziemniaka
drugi koniec plastra ogórka (będzie tworzył zgrabny żagielek)
i na samym szczycie czapeczka z łuski czerwonej cebuli
Hej, wcale nie przaśne! Przecież ogórek jest kwaszony! Super koreczki! Ładne i smaczne na pewno.
OdpowiedzUsuńHej, nazywając "przaśne" szłam za słownikiem http://www.sjp.pl/co/prza%B6ny. Koreczki są proste i naturalne, mi kojarzą się ze zgrzebnością i wsią.
OdpowiedzUsuń