Chlebki Chapati

Potrzebuję czasami odmiany w kwestii pieczywa. Już kilka lat temu znalazłam ten przepis w książce pt. "Kuchnia wegetariańska świata"  i zagościł on na stałe w moim jadłospisie.
Polecam jako dodatek do mojego curry warzywnego z jogurtem. 

 
Chlebki Chapati

200g maki pszennej pełnoziarnistej
100g maki pszennej np typ 450-550
1 płaska łyżka soli
1 łyżka oleju
200ml letniej wody

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczka na 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Z każdej uformować kulkę i rozwałkować ja na blacie obficie oprószonym mąką na placek o średnicy ok 10 cm.
Patelnię, najlepiej żeliwna, mocno rozgrzać i kolejno smażyć na niej, bez tłuszczu, placki z obu stron a potem jeszcze raz z pierwszej strony. Uzyskamy wtedy urocze bąble i rozwarstwienia w środku chlebków (widoczne na zdjęciu). Ważne jest by na placuszkach pojawiły się brązowe plamki.

Komentarze

  1. Wygląda jak pita,którą bardzo lubię i piekę często.Tylko pitę się piecze.
    Muszę spróbować te placki.

    OdpowiedzUsuń
  2. no i jak podpłomyki słowiańskie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji