Chlebki Chapati
Potrzebuję czasami odmiany w kwestii pieczywa. Już kilka lat temu znalazłam ten przepis w książce pt. "Kuchnia wegetariańska świata" i zagościł on na stałe w moim jadłospisie.
Polecam jako dodatek do mojego curry warzywnego z jogurtem.
Polecam jako dodatek do mojego curry warzywnego z jogurtem.
Chlebki Chapati
200g maki pszennej pełnoziarnistej
100g maki pszennej np typ 450-550
1 płaska łyżka soli
1 łyżka oleju
200ml letniej wody
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczka na 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Z każdej uformować kulkę i rozwałkować ja na blacie obficie oprószonym mąką na placek o średnicy ok 10 cm.
Patelnię, najlepiej żeliwna, mocno rozgrzać i kolejno smażyć na niej, bez tłuszczu, placki z obu stron a potem jeszcze raz z pierwszej strony. Uzyskamy wtedy urocze bąble i rozwarstwienia w środku chlebków (widoczne na zdjęciu). Ważne jest by na placuszkach pojawiły się brązowe plamki.
Wygląda jak pita,którą bardzo lubię i piekę często.Tylko pitę się piecze.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować te placki.
no i jak podpłomyki słowiańskie:)
OdpowiedzUsuń