Muffinki czekoladowe z bananowym środkiem
Imieninowe łasowanie opieram zawsze na muffinach. Lubię te ciastka za łatwość wykonania i efektowny wygląd a także za smak. Tym razem powstały muffinki łączące w sobie słodkość czekolady i banana, który wbrew pozorom wcale nie dominuje.
80 g masła
70 g gorzkiej czekolady (min 50%)
2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z wanilią
łyżka kakao
szczypta soli
200 ml mleka
2 jajka
1 średni banan
30 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuszczamy w rondelku. Wyłączamy gaz i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Do miski wkładamy suche składniki, mieszamy.
Mleko włączymy z jajkami i dodajemy do składników w misce. Wlewamy czekoladowe masło. Dodajemy drobno pokruszoną czekoladę. Wszystko łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem.
Do każdego otworka nakładamy ciasto w 2/3 wysokości a w środek zagłębiamy kawałek banana.
Pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.
Proporcje podałam na 12 sztuk muffinek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(