Muffinki czekoladowe z bananowym środkiem

Imieninowe łasowanie opieram zawsze na muffinach. Lubię te ciastka za łatwość wykonania i efektowny wygląd a także za smak. Tym razem powstały muffinki łączące w sobie słodkość czekolady i banana, który wbrew pozorom wcale nie dominuje.



80 g masła
70 g gorzkiej czekolady (min 50%)

2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z wanilią
łyżka kakao
szczypta soli

200 ml mleka
2 jajka

1 średni banan
30 g gorzkiej czekolady

Masło rozpuszczamy w rondelku. Wyłączamy gaz i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Do miski wkładamy suche składniki, mieszamy.
Mleko włączymy z jajkami i dodajemy do składników w misce. Wlewamy czekoladowe masło. Dodajemy drobno pokruszoną czekoladę. Wszystko łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem.
Do każdego otworka nakładamy ciasto w 2/3 wysokości a w środek zagłębiamy kawałek banana.
Pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.
Proporcje podałam na 12 sztuk muffinek.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji