Drożdżówka truskawkowo-rabarbarowa

Zastanawiałam się dzisiaj jakie ma znaczenie użycie w przepisie masła. Często zastępowałam je margaryną i wiem, że robiłam błąd. Jeszcze ciepła drożdżówka pachnąca masłem i owocami w dodatku pod pierzynką kruszonki z płatków jęczmiennych i wiórków kokosowych to 
to co Wiewiórki lubią najbardziej.


ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
150 g cukru
łyżka cukru z wanilią
120 g masła - rozpuszczonego w rondelku i ostudzonego
2 żółtka

kruszonka:
3 łyżki cukru trzcinowego demerara
40 g masła
łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
czubata łyżka płatków jęczmiennych

1 łodyga rabarbaru
100 g truskawek

Drożdże rozpuścić z cukrem waniliowym w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Następnie dodać go do pozostałych składników ciasta, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto wyrosło.
Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Truskawki i rabarbar obrać. Łodygi pokroić na małe kawałki. Owoce powtykać w ciasto.
Masło na kruszonkę rozpuścić z cukrem w rondelku. Wyłączyć gaz, dodać mąkę, wiórki i płatki, starannie wymieszać. Przestudzić. Powstałą kruszonkę rozkruszyć na ciasto.
Drożdżówkę piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170o C.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji