Surówka młodzieżówka

Moja kochana córeczka nie za wszystkimi warzywami przepada. Je pomidory i ogórki, czasem paprykę czy rzodkiewkę. Postanowiłam spróbować przemycić jej kapustę i marchewkę. Udało mi się to w tej kolorowej i aromatycznej surówce. Prostej ale bazującej na młodych warzywach. Oczywiście można ją robić również z warzyw starszych.


1/2 główki młodej białej kapusty
2 młode marchewki
1/2 jabłka deserowego typu Champion
1/2 cebulki szalotki
sól, pieprz i cukier do smaku (po szczypcie)
łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
łyżka majonezu bez konserwantów

Kapustę drobniutko szatkujemy i myjemy na sicie. Marchewkę i jabłko razem ze skórką ścieramy na grubej tarce. Cebulkę drobno siekamy.
Warzywa mieszamy w misce razem z przyprawami. Zostawiamy by puściły sok. Po ok. 15 minutach dodajemy majonez i śmietanę a surówka jest gotowa do jedzenia.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji