Pełnoziarniste drożdżóweczki z jabłkiem i śliwkami
Za oknem paskudny wiosenny poranek, deszczowy i zimny. Na szczęście na stole czeka już na mnie kawa zbożowa i pyszne bułeczki śniadaniowe... ach ten aromat cynamonu jaki się unosi... Chyba jednak jakoś przetrwam tej wiosny!!!
140 g mąki pszennej typ 500
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
40 g cukru trzcinowego
4 g cukru waniliowego
125 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
75 g masła
szczypta cynamonu
dodatki owocowe:
60 g posiekanych suszonych śliwek
30 g posiekanych rodzynek
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
100g kwaśnego, obranego i pokrojonego na kawałki jabłka np. Szarej Renety
Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym i rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia na około 10 minut.
Następnie zaczyn dodać do pozostałych składników
Formę do muffinów lub foremki do babeczek wysmarować masłem. Gdy ciasto wyrośnie, nakładać po łyżce ciasta do każdego z otworów. W każdą porcję włożyć po kawałeczku jabłka.
Piec do zrumienienia w temp. 180oC
Z podanych proporcji wychodzi 12 bułeczek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(