Kotleciki parmezanowo-musztardowe
Mielone mięso jest bardzo wdzięczne do obróbki. Można z niego robić przeróżne potrawy. Ja jednak najbardziej lubię kotlety mielone. Najlepsze są z mieszanego mięsa i jeszcze smażone na smalcu... Dziś wersja zmodyfikowana ale równie smaczna.
25 dag mięsa wieprzowego do zmielenia
1 mała szalotka
1/2 bułki kajzerki, suchej i namoczonej, odciśniętej
sól, pieprz do smaku
jajko
łyżka parmezanu
1/2 łyżki musztardy angielskiej (kremowej i bardzo ostrej)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Mięso mielimy razem z szalotką i namoczoną bułką. Dodajemy jajko, przyprawy, musztardę i ser. Wyrabiamy. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie dodajemy łyżkę bułki tartej. Z masy formujemy kotleciki - ok. 10-12 szt. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Wpierw na silnym ogniu by się zrumieniły, potem na małym by doszły w środku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(