Kotleciki parmezanowo-musztardowe

Mielone mięso jest bardzo wdzięczne do obróbki. Można z niego robić przeróżne potrawy. Ja jednak najbardziej lubię kotlety mielone. Najlepsze są z mieszanego mięsa i jeszcze smażone na smalcu... Dziś wersja zmodyfikowana ale równie smaczna.

25 dag mięsa wołowego do zmielenia
25 dag mięsa wieprzowego do zmielenia
1 mała szalotka
1/2 bułki kajzerki, suchej i namoczonej, odciśniętej

sól, pieprz do smaku
jajko
łyżka parmezanu
1/2 łyżki musztardy angielskiej (kremowej i bardzo ostrej)

bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Mięso mielimy razem z szalotką i namoczoną bułką. Dodajemy jajko, przyprawy, musztardę i ser. Wyrabiamy. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie dodajemy łyżkę bułki tartej. Z masy formujemy kotleciki - ok. 10-12 szt. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Wpierw na silnym ogniu by się zrumieniły, potem na małym by doszły w środku.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji