Bulion drobiowy
Jest to bulion będący bazą większości moich zup. Często mrożę by zawsze mieć pod ręka szklankę rosołku potrzebną w rozmaitych przepisach.
Dziś ugotowałam go z młodych warzyw ale podobne proporcje stosuję również używając starych.
Dziś ugotowałam go z młodych warzyw ale podobne proporcje stosuję również używając starych.
młoda włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, por, 3 marchewki)
1/2 średniej cebuli
2 pałki z kurczaka
łyżeczka soli
4 ziarna ziela angielskiego
1 spory liść laurowy
po szczypcie imbiru i cynamonu
po szczypcie imbiru i cynamonu
Wszystkie warzywa obieramy lub skrobiemy w zależności od grubości skórki. Myjemy.
Cebule opalamy nad płomieniem, ja to robię nad palnikiem gazowym kuchenki.
Do garnka nalewamy 3 litry wody, wkładamy do niej umyte warzywa i mięso, ziele i listek, zagotowujemy. Gdy wywar zaczyna bulgotać solimy i zmniejszamy gaz tak by tylko pyrkotał.
Gotujemy ok.1,5-2 godziny bez przykrycia. Wyjmujemy warzywa i mięso. Możemy je wykorzystać do przygotowania zupy lub sałatki.
Ja też gotuję rosołki na zapas i do zamrażarki.Lubię mieć po ręką pyszny własny bulion.
OdpowiedzUsuń