Naleśniki pełnoziarniste z serowym nadzieniem

Nie zawsze umiałam smażyć naleśniki. Wychodziły mi zbyt cienkie, rwały się. Nie wiedziałam chyba co oznacza "konsystencja gęstej śmietany". Teraz już wiem. Odkryłam właściwe proporcje.


ciasto:
2 jajka
1,5 szkl. mleka
2 szkl. zimnej wody
2 szkl. maki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. zwykłej mąki pszennej
łyżka oliwy
szczypta soli

nadzienie:
20 dag białego półtłustego sera
2 łyzki miodu
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
40 g rodzynek
10 g wiórków kokosowych
łyżka śmietany

truskawki i śmietana do dekoracji

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy by nie było grudek. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy łyżką wazową porcję ciasta i rozprowadzamy kręcąc patelnią. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Obracamy placek na drugą stronę i smażymy by się ze złocił.
Po zdjęciu z patelni jednego naleśnika nalewamy kolejną porcje ciasta i smażymy j.w. Nie ma potrzeby kolejnego smarowania patelni. Otrzymujemy ok. 15tu placków.
Składniki nadzienia łączymy i rozprowadzamy na plackach. Zwijamy w zgrabny krokiet.
Zjadamy na zimno lub odsmażamy. Podajemy udekorowane kleksem śmietany i truskawkami.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji