Surówka z kapusty pekińskiej

Zawsze myślałam, że zrobienie dobrej surówki to zajęcie czasochłonne a efekt może być wątpliwy. Tymczasem okazało się, że wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina czasu, a podniebienie już szaleje z radości połączenia smaków słodko-kwaśno-ostrych!



0,5 kg kapusty pekińskiej (bez zgrubiałych części liści)
2 średnie marchewki
1/2 jabłka deserowego np. Champion
1 cebulka szalotka

1/2 łyżeczki octu winnego czerwonego
sól, cukier i pieprz - po szczypcie lub wg smaku

łyżka oliwy z oliwek

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki podobnie jak wypestkowane, ale nie obrane jabłko. Cebulkę drobno siekamy. Wszystko doprawiamy przyprawami i octem. Odstawiamy na 15 minut by warzywa puściły sok. Po tym czasie polewamy wszystko oliwą i surówka jest gotowa do jedzenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji