Surówka z kapusty pekińskiej
Zawsze myślałam, że zrobienie dobrej surówki to zajęcie czasochłonne a efekt może być wątpliwy. Tymczasem okazało się, że wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina czasu, a podniebienie już szaleje z radości połączenia smaków słodko-kwaśno-ostrych!
0,5 kg kapusty pekińskiej (bez zgrubiałych części liści)
2 średnie marchewki
1/2 jabłka deserowego np. Champion
1 cebulka szalotka
1/2 łyżeczki octu winnego czerwonego
sól, cukier i pieprz - po szczypcie lub wg smaku
2 średnie marchewki
1/2 jabłka deserowego np. Champion
1 cebulka szalotka
1/2 łyżeczki octu winnego czerwonego
sól, cukier i pieprz - po szczypcie lub wg smaku
łyżka oliwy z oliwek
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki podobnie jak wypestkowane, ale nie obrane jabłko. Cebulkę drobno siekamy. Wszystko doprawiamy przyprawami i octem. Odstawiamy na 15 minut by warzywa puściły sok. Po tym czasie polewamy wszystko oliwą i surówka jest gotowa do jedzenia.
Najlepsza do niedzielnego obiadku;)
OdpowiedzUsuń