Placuszki racuszki rabarbarowe

Bywają takie poranki gdy nie mam pojęcia co zrobić na obiad. Mięsa mam dość, naleśniki były niedawno, w lodówce piętrzą się jajka, w kartonie bulgocze mleko, pojawia się wówczas w mojej głowie pomysł na racuszki drożdżowe, które robię z różnymi owocami.
Dzisiaj jest to rabarbarrrr i rodzynki.


  
30 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
łyżka masła
1 łodyga rabarbaru
garść rodzynek

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy masło, mąkę i jaja. Wyrabiamy łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut.
Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy wraz z rodzynkami do ciasta. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placuszki nakładając łyżką aż do zrumienienia z obu stron. Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i szybko zjadamy z wielkim smakiem

Komentarze

  1. Hejka.
    Pięknie Ci się usmażyły te placuszki:)
    Bardzo dziękujemy za Twą propozycję do akcji "Rabarbarowe Wypieki" i mamy nadzieję, że to nie ostatni rabarbarowy wypiek na Twoim blogu:)
    Pozdrawiamy ciepło, Olcik i Beata

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji