Placuszki racuszki rabarbarowe
Bywają takie poranki gdy nie mam pojęcia co zrobić na obiad. Mięsa mam dość, naleśniki były niedawno, w lodówce piętrzą się jajka, w kartonie bulgocze mleko, pojawia się wówczas w mojej głowie pomysł na racuszki drożdżowe, które robię z różnymi owocami.
Dzisiaj jest to rabarbarrrr i rodzynki.
150 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
łyżka masła
1 łodyga rabarbaru
garść rodzynek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy masło, mąkę i jaja. Wyrabiamy łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut.
Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy wraz z rodzynkami do ciasta. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placuszki nakładając łyżką aż do zrumienienia z obu stron. Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i szybko zjadamy z wielkim smakiem
Hejka.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się usmażyły te placuszki:)
Bardzo dziękujemy za Twą propozycję do akcji "Rabarbarowe Wypieki" i mamy nadzieję, że to nie ostatni rabarbarowy wypiek na Twoim blogu:)
Pozdrawiamy ciepło, Olcik i Beata