Zapiekanka makaronowo-pomidorowa z serowym sosem zapiekana

Potrawy z kuchni włoskiej są ostatnio bardzo częstym gościem na moim stole. Makarony, pizza, sery... postanowiłam więc zaszaleć i powstała świetna zapiekanka. 
Aromatyczna, smaczna i prosta w przygotowaniu.



200 g makaronu penne pełnoziarnistego
1 cebulka szalotka drobno pokrojona
2 łyżki masła
50 g mozzarelli
50 g cheddara
200 ml mleka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka maki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka bułki tartej
1 duży dojrzały pomidor
po garści bazylii i oregano - posiekanych dość grubo

Makaron gotujemy w osolonej wodzie by był al dente (ok 9 minut). Odcedzamy.
Pomidora kroimy na kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i na nim szklimy cebulkę. Posypujemy mąką i rumienimy. Dodajemy cienkim strumieniem mleko cały czas mieszając. Solimy i pieprzymy, gotujemy 5 minut.
Sery ścieramy na grubych oczkach tarki. Połowę sera dodajemy do sosu i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Dorzucamy pomidory i zioła i jeszcze raz mieszamy.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostały ser łączymy z bułką tartą i posypujemy tą mieszanką potrawę. Na wierzch rozkładamy wiórki pozostałego masła.
Całość zapiekamy 15 minut do zrumienienia.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty